Βινσεντ Βαν Γκογκ

         Το Σεπτέμβρη του 2014 , λίγο τυχαία, λίγο ξαφνικά , μα «σαν έτοιμοι από καιρό» , γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής ομάδας. Θεωρήσαμε ότι σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς μία τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε στα παιδιά τη δυνατότητα εναλλακτικής έκφρασης και δραστηριοποίησης. Θα ήταν ένα πεδίο ανάπτυξης των ικανοτήτων τους και καλλιέργειας του ψυχικού τους κόσμου. Ενισχύοντας  την άμεση ενεργοποίηση , την ατομική και συλλογική υπευθυνότητα , την έκθεση και το διάλογο θα δίναμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν γιατί στην αρχαία Ελλάδα οι έννοιες Δημοκρατία & Θέατρο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτή η σύνδεση αποτέλεσε μια παγκόσμια πρωτοπορία.

      Μ΄ αυτό το σκεπτικό θελήσαμε να φέρουμε τα παιδιά σ΄ επαφή με ένα έργο του νεωτεριστή Ευριπίδη , την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, η οποία αποτελεί μία από τις «πιο κοφτές και ειρωνικές επιθέσεις του ποιητή στον πόλεμο»(Siegel) :  ένα παιδί που θυσιάζεται στο βωμό της φιλοδοξίας και της απληστίας των μεγάλων , που υψώνεται πάνω από τη φαυλότητα του πολέμου και τις μεγαλοστομίες των ισχυρών.

     Η ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών μας υπήρξε συγκινητική , η στήριξη από τους γονείς τους ενθαρρυντική και έτσι η θεατρική ομάδα

« 7ο επί Σκηνής» άρχισε και συνεχίζει το ταξίδι της με τον Αγαμέμνονα, το Μενέλαο , τη Κλυταιμνήστρα , την Ιφιγένεια , τον Αχιλλέα , το Χορό…

Γιατί όπως έλεγε ο Κάρολος Κουν « η αρχαία τραγωδία είναι θέατρο , όχι μουσειακό ντοκουμέντο. Τα μεγάλα έργα δεν κινδυνεύουν από παρερμηνείες , παρά μόνο από αχρηστία»

      Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σ΄αυτό το ταξίδι

                                                          Ειρήνη Ανδρεάκου- Βιολόγος

                                                          Ελπίδα Πανάγου - Φιλόλογος

                                                           Υπεύθυνες Θεατρικής Ομάδας

                                                                  7ου Γ/σίου Βόλου

                                                                   « 7ο επί Σκηνής»

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ

Ένα «θαύμα» που λύνει τους κόμπους

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  Ο στρατός των Ελλήνων έχει  συγκεντρωθεί στην Αυλίδα. Θα εκστρατεύσει στην Τροία για να πάρει πίσω την Ελένη , τη γυναίκα του Μενέλαου , που την άρπαξε ο γιος του βασιλιά Πρίαμου , ο Πάρης.

   Στην Αυλίδα όμως  άνεμος δε φυσά και τα καράβια μένουν ακινητοποιημένα. Ο μάντης Κάλχας αποκαλύπτει πως για να φυσήξει ευνοϊκός αέρας πρέπει ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας δέχεται το χρησμό και στέλνει μήνυμα στη γυναίκα του , την Κλυταιμνήστρα, να φέρει την Ιφιγένεια στην Αυλίδα προκειμένου να την παντρέψει με τον Αχιλλέα.

   Γρήγορα όμως ο Αγαμέμνονας μετανιώνει και στέλνει δεύτερο γράμμα που αναιρεί το πρώτο . Όμως είναι πια αργά ˙ η Ιφιγένεια συνοδευόμενη από τη μητέρα της φτάνει στο στρατόπεδο .

    Ο Αγαμέμνονας απελπισμένος  «ομολογεί» πως η θυσία είναι επιβεβλημένη από τη βούληση του στρατού , την αντίδραση του οποίου φοβάται. 

    Ο Αχιλλέας , ενώ στην αρχή υπόσχεται βοήθεια στην Κλυταιμνήστρα και την Ιφιγένεια ,  σταδιακά αποσύρει την υπόσχεση τονίζοντας και αυτός τη βούληση του στρατού. Η Ιφιγένεια ορθώνει το ανάστημά της   , σταματά τα παρακάλια και οδηγείται εκούσια στη θυσία. Κι εκεί , στο βωμό , τη στιγμή της θυσίας γίνεται το θαύμα : η Θεά Άρτεμη αρπάζει την κόρη και στη θέση της αφήνει ένα ελάφι.

    Το «θαύμα» λοιπόν έλυσε όλους τους μέχρι τώρα κόμπους ανάμεσα στα αδέρφια- στρατηγούς , ανάμεσα στο αντρόγυνα , ανάμεσα στον πατέρα και στην κόρη , ανάμεσα στον Αχιλλέα και τους άλλους, ανάμεσα σε όλους και το στρατό (Κ. Τοπούζης) και ο Ευριπίδης, ανελέητος με τους ισχυρούς, με γελοιοποιήσεις και απίστευτες μεταστροφές , αναδεικνύει το φτηνό καιροσκοπισμό και την αναλγησία τους.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Υπάρχει Θεός Vasilis Papakonstantinou - Iparxei Theos.mp3 (3311209)

 

 

7ο επι σκηνής! Το ταξίδι βρήκε τον προορισμό του... ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ..............

 

 

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

Μεσσήνη,  13/02/2015

 Αρ. Πρωτ. 3529

Διεύθυνση: Δημάρχου Παύλου Πτωχού

 

Μεσσήνη, Τ.Κ. 24200

 

Πληρ: Ηλίας Θεριός

Τηλ: 27223-60140

Email: itherios@messini.gr

                       ΠΡΟΣ

Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών

Επιστολή αποδοχής της συμμετοχής Σχολικών Θεατρικών Ομάδων στο «4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2015»

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2015,  αφού έλαβε υπόψη της τους όρους της Προκήρυξης 130339/Γ7/13-8-2014/ Υ.ΠΑΙ.Θ, αποδέχεται τη συμμετοχή των παρακάτω θεατρικών ομάδων από Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού στο 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα διεξαχθεί από 22 έως 29 Απριλίου 2015 στο Εκκλησιαστήριο στην αρχαία Μεσσήνη. Οι θεατρικές ομάδες είναι:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  1. Royal Academy of Dramatic Art (London), The Eumenides Aeschylus
  2. University College London, Bacchae Euripides
  3. Liceo Classico F. Maurolico di Messina (Italy) Prometeo Incatenato (Προμηθεύς Δεσμώτης) Αισχύλος

ΕΛΛΑΔΑ

  1. Κολλέγιο Αθηνών, Κύκλωψ Ευριπίδη
  2. Λύκειο Μεσσήνης, Φοίνισσες Ευριπίδη
  3. Λύκειο Μολάων, Πέρσες Αισχύλου
  4. 4ο Λύκειο Καλαμάτας, Πλούτος Αριστοφάνη
  5. 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Κέρκυρας, Προμηθεύς Δεσμώτης Αισχύλος
  6. 7ο Γυμνάσιο Βόλου, Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευριπίδη

  7. 18ο Γυμνάσιο Αθηνών, Ελένη Ευριπίδη
  8. Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, Κύκλωψ Ευριπίδη
  9. Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου, Αλκηστις Ευριπίδη
  10. 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Ανδρομάχη Ευριπίδη
  11. Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, Ελένη Ευριπίδη
  12. 7ο Λύκειο Ηρακλείου, Ικέτιδες Αισχύλου
  13. 9ο Γυμνάσιο Πατρών, Προμηθεύς Δεσμώτης Αισχύλος

Οι θεατρικές ομάδες που επελέγησαν πρέπει να καταθέσουν μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2015, στην Τράπεζα Eurobank και στον λογαριασμό ΙΒΑΝ: GR2002603170000700200116352, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €) για κάθε μέλος της θεατρικής ομάδας που συμμετέχει (μαθητή και εκπαιδευτικό/συνοδό) ως εγγύηση συμμετοχής για ενίσχυση των μελλοντικών δράσεων ανάδειξης και αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Επίσης, η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε ως αναπληρωματικές τις παρακάτω θεατρικές ομάδες, για να αντικαταστήσει κάποια από τις παραπάνω στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει. Οι αναπληρωματικές ομάδες θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους ή μη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2015.

  1. 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευριπίδη
  2. Δέσκειο Γυμνάσιο & Λύκειο Πάργας, Τρωάδες Ευριπίδη
  3. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Αντιγόνη Σοφοκλή                                     Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και σας περιμένουμε να σας φιλοξενήσουμε στο Δήμο Μεσσήνης. Μετά τις 25 Φεβρουαρίου θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής σας. Στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. Royal Academy of Dramatic Art (London), The Eumenides Aeschylus
  2. University College London, Bacchae Euripides
  3. Liceo Classico F. Maurolico di Messina (Italy) Prometeo Incatenato (Προμηθεύς Δεσμώτης) Αισχύλος
  4. Κολλέγιο Αθηνών, Κύκλωψ Ευριπίδη
  5. Λύκειο Μεσσήνης, Φοίνισσες Ευριπίδη
  6. Λύκειο Μολάων, Πέρσες Αισχύλου
  7. 4ο Λύκειο Καλαμάτας, Πλούτος Αριστοφάνη
  8. 7ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο Κέρκυρας, Προμηθεύς Δεσμώτης Αισχύλος
  9. 7ο Γυμνάσιο Βόλου, Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευριπίδη
  10. 18ο Γυμνάσιο Αθηνών, Ελένη Ευριπίδη
  11. Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, Κύκλωψ Ευριπίδη
  12. Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου, Αλκηστις Ευριπίδη
  13. 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Ανδρομάχη Ευριπίδη
  14. Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, Ελένη Ευριπίδη
  15. 7ο Λύκειο Ηρακλείου, Ικέτιδες Αισχύλου
  16. 9ο Γυμνάσιο Πατρών, Προμηθεύς Δεσμώτης Αισχύλος
  17. 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευριπίδη
  18.  Δέσκειο Γυμνάσιο & Λύκειο Πάργας, Τρωάδες Ευριπίδη
  19. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Αντιγόνη Σοφοκλή

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ!!!!!!!!!!!

 

 

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (1957)
Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή 
Sarah Bernhardt,2, place du Châtelet, Παρίσι, Γαλλία
 






 

Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1970)      

  Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή  

 

                   

 

 

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (2002)
Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή

 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

 

 

 


 

 

Ιφιγένεια εν Αυλίδι , (2014)

Σκην. Θ. Μαμουλίδη 

 

 

 

 

 

Από την ταινία του Μ. Κακογιάννη  « Ιφιγένεια »

 Η ταινία Ιφιγένεια προβλήθηκε στις αίθουσες  το 1977 και έκοψε 61.803 εισιτήρια. Δύο βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 1978.  Υποψηφιότητα Όσκαρ Ξένης Ταινίας 1978.  Διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και αποτελεί παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Νέα

2015-01-27 20:28
Η ανθρώπινη ύπαρξη στα άκρα Η  « Ιφιγένεια εν Ταύροις » διδάχτηκε το 414 π.Χ. Ο Ευριπίδης συνεχίζει να αναμοχλεύει τα βάσανα της οικογένειας των Ατρειδών. Αν και ο μύθος ακολουθεί αυτόν της « Ιφιγένειας εν Αυλίδι»  , η τελευταία είναι έργο μεταγενέστερο. Η Ιφιγένεια , η κόρη του Αγαμέμνονα, δε θυσιάστηκε στην Αυλίδα. Την τελευταία στιγμή η θεά Άρτεμη βάζει πάνω στο βωμό ένα ελάφι και οδηγεί την Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων. Εκεί η κόρη γίνεται ιέρεια της θεάς και μ΄αυτό το ρόλο συμμετέχει στις αιματηρές θυσίες προς τη θεά. Το θύμα έγινε θύτης. Στο Άργος ο αδερφός της Ορέστης δολοφονεί τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Κυνηγημένος από τις Ερινύες ( Τύψεις)  φτάνει με τον ξάδερφό του Πυλάδη στη χώρα των Ταύρων με την εντολή να κλέψει το άγαλμα της Άρτεμης και να το μεταφέρει στην Αττική. Κατά την εφαρμογή του σχεδίου οι δύο νέοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται μπροστά στην Ιφιγένεια για τη σφαγή. Τα δύο αδέρφια αναγνωρίζονται και αποδρούν με...